Olet täällä

Viidakkokirjan lavastaja Maarit Kalmakurki

Viidakkokirjan lavastaja ja puvustaja Maarit Kalmakurki: Näyttämöllä näemme runsaan viidakon maailman ja monia erilaisia eläinhahmoja


Teatteri Imatran lavalla nähdään ensi keväänä koko perheen musikaali Viidakkokirja.

Lavastuksen ja puvustuksen näytelmään on suunnitellut Maarit Kalmakurki, jo vanha tuttu imatralaisille vuonna 2017 esitetyn Maailman ympäri 80 päivässä visuaalisesta ilmeestä. Näytelmän harjoitukset alkoivat maanantaina 11.11. ja visuaalisen ilmeen osalta näyttelijät saivat nähdäkseen lavastuksen pienoismallin ja pukuluonnokset.

Viidakkokirjan suunnittelu on Kalmakurjelle hieno ja haastava työ, sillä tuotanto on yksi suurimpia mitä Imatralla on tähän mennessä tehty. Musikaali on myös pohjoismainen kantaesitys.

-Viidakkokirjassa näemme runsaan viidakon maailman ja monia erilaisia eläinhahmoja. Pukusuunnittelu eläimille on aina mielekästä, kun saa miettiä miten ihminen muuntuu juuri tietyksi eläimeksi. Teatterin näyttämölle rakennetaan hienoja uusiakin elementtejä, joten katsojat eivät tule varmasti pettymään, kertoo Maarit Kalmakurki.”Hahmojen suunnittelu on vienyt sydämeni kokonaan."

Maarit Kalmakurki on valmistunut vaatesuunnittelijaksi Englannista viisitoista vuotta sitten. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2013 pukusuunnittelun koulutusohjelmasta. Maarit Kalmakurki on vuosien aikana suunnitellut lukuisia lavastuksia ja puvustuksia eri teattereille ympäri Suomen. Mukana on myös useita lastennäytelmiä.

-Lapset ovat kriittinen katsojakunta, joten heille tekeminen on todella vaativaa. Lapsille suunniteltaessa voi toisaalta käyttää enemmän mielikuvitusta, mutta heillä saattaa olla jo valmis mielikuva hahmosta, joten pettymys on suuri jos hahmo ei vastaakaan alkuperäistä, kertoo Kalmakurki.

-Nämä teatterityöt ovat aivan ihania välipaloja tutkimustyön lomassa, en voisi kuvitella tekeväni vain tutkimusta.

Väitöskirjatutkijan aiheena on animaatioelokuvien pukusuunnittelu.Tällä hetkellä Maarit valmistelee väitöskirjaa Aalto yliopistolle aiheena Tietokoneanimaatioelokuvien pukusuunnittelu. Väitöskirja-aineistonsa hän on kerännyt Los Angelesissa UCLA yliopistossa.

-Animaatioelokuvien puvustuksessa yhdistyy kaksi eri alaa, pukusuunnittelu ja animaatio. Tutkin väitöskirjassani, miten digitaaliselle hahmon pukusuunnittelu toimii, sillä animaatioelokuvien tekeminen eroaa tavallisen elokuvan tekemisestä, kertoo Kalmakurki.Maarit Kalmakurjen tutkimukset on huomattu myös maailmalla, sillä ne mainitaan viimeisimmässä Disneyn julkaisussa ja lokakuun lopulla New York Times julkaisi artikkelin, jossa viitattiin tutkimukseen.

-Tänne Imatralle oli mukava palata, tunsin jo talon ja ihmiset. Aina on mukavaa kun pyydetään uudelleen ja täällä on ihana työskennellä, päättää Kalmakurki.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Viidakkokirjan ensi-ilta on 8.2.2020.

Lisätietoja:
Lavastaja/puvustaja Maarit Kalmakurki, kalmakurki@gmail.com
Teatterinjohtaja Timo Rissanen, p. 020 617 6645, timo.rissanen@imatra.fi

 

VIIDAKKOKIRJA
Käsikirjoitus Rudyard Kiplingin teoksen pohjalta Toby Hulse
Musiikin sävellys BB Cooper
Alkuperäissanoitukset Rudyard Kipling
Lisämusiikit Andy Collyer
Esitysoikeudet ARTFIELD
Suomennos ja ohjaus Timo Rissanen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Maarit Kalmakurki (vier.)
Kapellimestari Lauri Kuosa (vier.)
Koreografiat Osku Heiskanen (vier.)

Rooleissa: Antti Laine, Pirja Arponen, Aki Honkatukia, Ulla-Maija Järnstedt, Hanna Kaskela, Kari Kinnari, Marko Kurikka, Ville Lamberg, Heikki Pöyhiä ja Pikku-Mowgleina vuorottelevat Elias Winberg ja Oliver Rosenholm.

Bändissä: Lauri Kuosa, Heikki Kaskela, Mikko Taipale/Oscar El Husseini