Teatteri Imatrassa vieraileva ohjaaja Raija-Sinikka Rantala haluaa tarjota inhimillisen, koskettavan ja hauskan teatterielämyksen
Ke 3.8.2022 klo 08:58
Inhimillisesti koskettava, hauska, ajankohtainen.
Näillä sanoilla Teatteri Imatrassa vieraileva ohjaaja Raija-Sinikka Rantala kuvailee Kuninkaan puhe -näytelmää.
Näytelmä kertoo Iso-Britannian kuningas Albertista, joka nousee yllättäen valtaan. Vallanpitäjän auktoriteettia nakertaa vaikea puhevika, mikä hankaloittaa erityisesti hänen julkisia esiintymisiään.
Puhetaito on erityisen tärkeä aikana, jolloin vastassa on Saksan hallitsijaksi noussut Adolf Hitler.
—Kun valitsimme näytelmää teatterinjohtaja Timo Rissasen kanssa, emme osanneet odottaa, että näyttämölle noustessamme se olisi näin ajankohtainen. Euroopassa soditaan, ja sota on vahvasti mukana myös näytelmässä, Rantala kertoo.
”Asiat ovat mahdollisia, kun luotamme itseemme”
Kuninkaan puheen harjoitukset aloitettiin Imatralla viime keväänä. Tuolloin työryhmä harjoitteli kolme viikkoa.
Kesä on antanut Rantalalle aikaa kypsytellä tekstiä ja tulkintaa.
— Haluan tuoda esille tahdonvoiman merkitykseen. Tahdonvoima tarvitsee syntyäkseen ja kehittyäkseen jonkun, joka uskoo henkilön mahdollisuuksiin ja joka on valmis tukemaan häntä pyrinnöissään. Luottamus on aidon vuorovaikutuksen edellytys, Rantala pohtii.
Tarina on monille tuttu vuonna 2010 valmistuneesta elokuvasta. Näytelmä kannattaa kuitenkin tulla katsomaan, vaikka elokuvan olisi nähnytkin.
— Hyödynnämme teatterin tekniikkaa ja käytämme teatterin monipuolisia keinoja, joiden avulla teemme tarinasta inhimillisen, koskettavan mutta myös hauskan. Vaikka tosipohjaisen näytelmän aihe sijoittuukin aikaan, jona sodanuhka leijuu myös Britannian, tarinassa on myös komiikkaa ja ihmisten väliset suhteet korostuvat. Teatterissa yleisön lähelle pääsee aivan eri tavalla kuin valkokankaalla.
Oman mausteensa näytelmään tuo teatterinjohtaja Rissasen astuminen näyttämölle. Hän näyttelee näytelmän pääroolin ja juhlistaa samalla 35-vuotista taitelijanuraansa.
Valtionhotelli on Rantalalle lapsuudesta tuttu
Kuninkaan puheen harjoitukset alkavat jälleen elokuun alussa. Tiedossa on tiiviitä harjoitusviikkoja, sillä näytelmän ensi-iltaa vietetään jo syyskuun 10. päivä.
Harjoitusten ohella Rantala ehtii viettää aikaa myös kaupungissa. Imatra oli hänelle ennestään tuttu, sillä Rantalan sisko asui aikoinaan kaupungissa.
— Olen lapsena leikkinyt Valtionhotellissa, sillä silloisen hotellinjohtajan tytär oli ystäväni. Lapsen silmissä hotelli näytti linnalta ja teki tietysti vaikutuksen, Rantala muistelee.
Aikuisiällä käynnit ovat rajoittuneet seminaarivierailuun ja satunnaisiin kosken ihailuihin.
— Hämmästyin kun huomasin, kuinka vanha, upea keskusta on jäänyt suurten markettien varjoon. Keskustan vetovoimaan toivoisi panostuksia, sillä se on ainutlaatuinen. Marketteja löytyy muualtakin, mutta Vuoksen seudun luonnonkauneus on merkittävä vetovoimatekijä koko Suomen mitassa.