Teatteri Imatran Hölmöläiset ovat hyväntahtoista väkeä, joka tekee asiat omalla tavallaan

Ma 6.3.2023 klo 10:25

Tiedossa on äksöniä alusta loppuun, lupaa näyttelijä Aki Honkatukia.

Hän puhuu hölmöläisistä. Nämä suomalaisille tutut kansansatujen sankarit seikkailevat Teatteri Imatran Pikku Hiisi -näyttämöllä tänä keväänä.

Näytelmän harjoitukset ovat olleet käynnissä muutaman viikon ajan. Valmista käsikirjoitusta ei ollut, vaan ohjaaja Ulla-Maija Järnstedt sekä näyttelijät Hanna Kaskela, Marko Kurikka sekä Aki Honkatukia ovat työstäneet käsikirjoitusta yhdessä satujen pohjalta.

Työtä on tehty esimerkiksi improvisaation keinoin.

Pikkuhiljaa harjoituksissa on rakentunut näytelmä hölmöläisten tututuista tarinoista.

—Napattiin mukaan niitä tutuimpia satuja. Mukana on esimerkiksi valon kantaminen sisään säkillä ja ruispellossa uinti, Kurikka kertoo.

Vanhat tarinat on tuotu tähän päivään, mutta perinteet on säilytetty. Lavalla on hitunen kansallisromantiikkaa ja perinteitä, ja sitäkin enemmän huumoria ja hyvää mieltä.

Huoleton kokonaisuus lapsille ja aikuisille

Pikku Hiisin -näyttämön hölmöläiset ovat touhukasta, yritteliästä ja hyväsydämistä porukkaa. Sisuakin heiltä löytyy: jos asiat eivät heti onnistu, niitä kokeillaan uudestaan.

Saduissa hölmöläiset pelastaa pinteestä usein ulkopuolinen hahmo, joka tulee neuvomaan ja vähän nauramaankin typerille hölmöläisille.

Imatralla hölmöläisille ei naureskella.

—Meillä on tähän toisenlainen ratkaisu. Kaiken takana on ajatus erilaisuuden hyväksymisestä ja siitä, että erilaiset ihmiset ajattelevat asioista eri tavoin. Hölmöläisten tapa toimia voi olla erilainen, mutta ei väärä, Järnstedt sanoo.

Tavoite on rakentaa huoleton kokonaisuus, jonka parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset.

—Katsomossa voi hetkeksi astua satumaailmaan ja unohtaa kaiken muun. Saa tulla ilman lapsiakin, Kaskela vinkkaa.

Lisätietoja:

Ohjaaja Ulla-Maija Järnstedt, p. 050 585 2990

Hölmöläiset

Hölmöläiset -näytelmän näyttelijöitä ja ohjaaja poseeraavat kameralle.

Millaisia muistoja Hölmöläisistä?

Koulussa opettaja luki satuja ala-asteella. Muistelen katsoneeni niitä myös filmiltä, ehkäpä peräti sellaiselta vanhanaikaiselta kaitafilmiltä.

Näyttelijä Marko Kurikka.

Myös minä olen tutustunut satuihin koulussa opettajan lukemana. Ja olen katsonut niitä myös televisiosta, tarinat ovat klassikoita.

Näyttelijä Aki Honkatukia.

Minä luin mökin vintiltä kaiken, mitä sieltä löytyi. Yksi, mitä löytyi, oli Hölmöläiset. Myöhemmin ne olivat vessalukemista.

Näyttelijä Hanna Kaskela.