Olet täällä

Reidar Palmgrenin luoma Kimmo on Teatteri Imatran syksyn tähti

Syyskuussa kantaesityksensä saava Kirpputori perustuu Palmgreniin romaaniin. Päähenkilö Kimmo on ikuinen epäonnistuja, joka syyttää kohtalostaan kaikkia muita paitsi itseään.

Kimmo Saarinen on oman elämänsä sankari. Väärinymmärretty taiteilija, jonka läpimurto muusikkona on aivan nurkan takana. Kimmo on myös reppana, olosuhteiden uhri, joka ei missään nimessä ole itse vastuussa omista ongelmistaan. Suunnitelmat jäävät suunnitelmiksi, palkkatöistä tulee potkut eikä parisuhteessakaan suju toivotulla tavalla.

Eräänä aamuna Kimmo herää kaverinsa sohvalta. Takana on jälleen yksi riita puolison kanssa. Yhteisestä kodista hän on lähtenyt ovet paukkuen. Ja ikään kuin tässä ei olisi riittävästi, päästä löytyy täi.

”Me kaikki tunnemme ainakin yhden Kimmon”

Kimmo on pääosassa Kirpputorissa, joka on Reidar Palmgrenin viides romaani. Hahmo perustuu elävään elämään, Palmgren kertoo.

- Me kaikki tunnemme ainakin yhden Kimmon. Hän on tietynlaisen ihmistyypin kärjistetty stereotypia: ihminen, joka uskoo itseensä loputtomasti eikä oikein osaa ottaa vastuuta itsestään ja omasta toiminnastaan.

Syyskuussa Kimmo Saarinen nähdään Teatteri Imatran suurella lavalla. Romaanin dramatisoi Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen.

- Luotin ja luotan Timoon ja hänen ammattitaitoonsa, joten oman romaanin luovuttaminen hänen käsiinsä ei pelottanut. Jännitti kylläkin, Palmgren sanoo.

Romaanin tapahtumat tapahtuvat muutaman päivän aikana ja tarina etenee siis reaaliajassa. Kertojana toimii Kimmo ja käytännössä romaani on yksi pitkä monologi.

- Aluksi mietin, että kuinka ihmeessä se saadaan sovitettua teatterin lavalle sopivaksi. Timo on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä ja dramatisointi toimii hyvin.

 

Näytelmän kantaesitys syyskuussa

Kirpputorin näytelmäversio noudattaa romaanin tapahtumia. Tarinan edetessä elämän murjoma Kimmo ajautuu kirpputorille, jossa hän tapaa tumman, kypsän ja lämminsydämisen Katariinan. Katariina saa aikaan muutoksia, ja uusia asioita paljastuu niin katsojille kuin Kimmolle itselleen.

Palmgren toivoo, että yleisö löytäisi näytelmästä tietynlaista samaistumispintaa ja huumoria.

- Itselleen nauraminen on hirveän tärkeää.

Kirpputorin ensi-ilta on Teatteri Imatran suurella lavalla lauantaina 11.9. Palmgren odottaa ensi-iltaa innostuneena ja jännittyneenä.

- On hienoa nähdä, mitä teoksesta saadaan lavalla irti.