Imatran ja Lappeenrannan teattereiden yhteistuotantona kantaesitys kirjailija Hilja Valtosesta

Ke 14.2.2024 klo 12:00

Hilja Valtonen.
Kuva Hilja Valtosesta, vuodelta 1971. Kuvaaja: Marjut Vuotila. Aik. om. Paul Jyllinvuori, Imatran kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Hiljan päivät -näytelmä esitetään molemmissa teattereissa vuonna 2025.

Teatteri Imatra ja Lappeenrannan kaupunginteatteri yhdistävät voimansa yhteistuotannossa Hiljan päivät. Näytelmä kertoo imatralaisesta Hilja Valtosesta, joka oli 1920–30-luvuilla yksi suosituimmista kirjailijoista. Valtosen valtava kirjallinen tuotanto käsitteli huumorin varjolla epätasa-arvon kysymyksiä. 

Hiljan päivien kantaesitys saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 15.2.2025 ja Teatteri Imatran isolla näyttämöllä 13.9.2025.

Näytelmä kertoo siitä, miten Hilja Valtonen alkoi kirjoittaa ja millaista hänen elämästään kirjoittamisen myötä tuli.

- Valtonen antoi tuotannossaan äänen keskiluokkaiselle, työtä tekevälle naiselle, ja tuo ääni oli varsin kipakka. Se ei ole ihme, sillä olihan pitkälle 1900-lukua naisen oikeus opiskeluun, työntekoon, omistamiseenkin laillisesti puolison tai isän kädessä, kuvailee näytelmän käsikirjoittaja Asta Honkamaa.

Honkamaan mukaan Hilja Valtosen vaikutuksen laajuutta on mahdotonta arvioida, mutta pelkästään hänen romaanejaan on painettu yli 500 000 kappaletta. Häntä on tituleerattu myös "Painosten herrattareksi". 

Näytelmän ohjaaja Maia Häkli kuvailee Valtosta oman aikansa Minna Canthiksi.

- Valtonen oli aikanaan merkittävä chick lit -kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja naisasianainen, joka on kuitenkin jäänyt pois historiankirjoista, koska teki viihdettä. On hienoa, että hänestä tehdään nyt näytelmä.

Teattereiden välistä yhteistyötä

Hiljan päivät toteutetaan yhteistyöproduktiona niin, että näytelmässä nähdään sekä Lappeenrannan kaupunginteatterin että Teatteri Imatran näyttelijöitä.

Nuorta Hilja Valtosta esittää Lappeenrannan kaupunginteatterin Anna-Kaisa Makkonen ja Hiljan puolisoa Eppu Pastinen. Vanhemman Hiljan roolissa nähdään Teatteri Imatran Ulla-Maija Järnstedt ja puolisona Marko Kurikka.

Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen näkee yhteistyössä paljon etuja.

- Olemme jo useasti puhuneet yhteistyömahdollisuudesta, ja tämä oli mitä parhain aihe juuri tähän. Monet teatterit tekevät nykyään yhteistyöproduktioita, ja se tuo osin uusia katsojia, antaa mahdollisuuden näyttelijöiden vierailla toisessa työympäristössä, sekä tutustuttaa Imatran näyttelijävieraat Lappeenrantalaisille, ja Lappeenrannan vierailijat puolestaan Imatralaisille. Olen todella ylpeä tästä.

Teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen Lappeenrannan kaupunginteatterista kertoo, että teattereiden välistä yhteistyötä on toivottu vuosia. 

Hienoa, että yhteistyö toteutuu vihdoin tässä kotimaisessa kantaesityksessä! Kivaa, että yhteiseksi mielenkiinnon aiheeksi löytyi myös tällainen paikallinen kuuluisuus, joka on tuttu niin kirjoistaan kuin Suomi-filmeistäkin.

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Timo Rissanen, Teatteri Imatra, timo.rissanen@imatra.fi, p. 020 617 6645

teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, Lappeenrannan kaupunginteatteri, helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi, p. 040 559 2605