Hanna Kaskela esittää Edith Piafia Teatteri Imatran kevään suursatsauksessa

Ti 10.1.2023 klo 12:22

Teatteri Imatrassa nähdään helmikuussa ranskalaisen, ikonisen laulajan Edith Piafin elämään perustuva Piaf – Pikkuvarpunen.
Näytelmä kertoo Piafin elämästä – siitä gloriasta, jota maailmantähdeksi noussut Piaf koki, mutta myös siitä äärettömästä kurjuudesta, josta hän tuohon tähteyteen ponnisti.
Pääroolissa Edith Piafina nähdään näyttelijä Hanna Kaskela.

Piaf on tuttu ennestään

Piaf on Kaskelalle vanha tuttu. Hän tutustui Piafin tuotantoon yläkoulussa ranskaa opiskellessaan. Vahva nainen teki vaikutuksen nuoreen Kaskelaan.
Myöhemmin hän törmäsi Piafiin esiintyessään musiikkiopiston jousiorkesterissa.
—Kiersimme esiintymässä Ranskassa. Viimeinen kappale oli Non, je ne regrette rien, Piafin ikoninen kappale. Laitoin viulun sivuun ja nousin laulamaan kappaletta orkesterin solistina. Ranskalainen yleisö tunnisti kappaleen jo ensimmäisistä tahdeista ja lauloi mukanani viimeisen kertosäkeen. Kappale tuntui olevan heille kuin kansallishymni, Kaskela muistelee.
Kun teatterinjohtaja Timo Rissanen sitten ehdotti Kaskelalle pääroolia Edith Piafin elämästä kertovassa näytelmässä, hänen ei tarvinnut harkita suhtautumistaan.
—Innostuin, riemastuin. Sen jälkeen tuli pelonsekainen jännitys.

Lähes vuoden kestänyt prosessi

Kaskela ryhtyi valmistautumaan Piafin rooliin viime vuoden keväällä.
—Kesän aikana luin Piafin elämänkerran ja loin soittolistan, johon kokosin näytelmässä kuultavat neljätoista soolokappaletta. Kuuntelin sitä koko kesän, Kaskela kertoo.
Syksyn saavuttua hän sain kapellimestari Lauri Kuosan sovittamat nuotit ja aloitti laulujen harjoittelun. Sen jälkeen alkoi myös käsikirjoituksen lukeminen.
Ennen joululomaa työryhmä ennätti harjoitella näytelmää neljätoista kertaa. Loman jälkeen harjoitukset jatkuvat.
—Nyt pääsemme harjoittelemaan oikeisiin kulisseihin. Tammikuun aikana musiikillinen osuus liimataan näyttämölliseen osaan ja näytelmä hiotaan valmiiksi.

Raaka ja rehellinen kuvaus

Aikaisempina vuosina Imatralla on nähty näytelmiä musiikkimaailman kuuluisista miehistä, esimerkiksi Irwinistä ja Elviksestä. 
Nyt vuorossa on merkittävä naistaiteilija.
—Piaf on yksi ensimmäisistä naisartisteista, joka määritteli itse omat hintansa ja piti ohjat omissa käsissään. Häntä ei laitettu valmiiseen muottiin vaan hän määritteli itse, millainen artisti halusi olla, Kaskela sanoo.
Hän toivoo, että yleisö tulee teatteriin, oli Piaf ennestään tuttu tai ei.
—Tiedossa on raaka ja rehellinen kuvaus hänen elämästään, joka ei ollut pelkkää kimalletta ja gloriaa. Piafin lauluista kuulee hänen sielunsa. Siksi laulut koskettavat edelleen, ja ovat edelleen tuoreita.

Lisätietoja näytelmästä:

Teatterinjohtaja Timo Rissanen, timo.rissanen@imatra.fi, p. 020 617 6645

Yhteydenotot Hanna Kaskelaan:

Viestintäasiantuntija Jonna Mielonen-Jumisko, jonna.mielonen-jumisko@imatra.fi, p. 020 617 2231

PIAF - PIKKUVARPUNEN