Olet täällä

Teatteri Imatran syksyssä vakuuttavaa draamaa ja hersyvää komediaa

Teatteri Imatran syyskauden 2022 avaa menestysnäytelmä Kuninkaan puhe.

Näytelmässä nähdään lavalla pitkästä aikaa teatterinjohtaja Timo Rissanen, joka juhlistaa kuninkaan roolillaan 35-vuotista taiteilijanuraansa.

—On uskomaton tunne, että teatteriuraa on tullut tehtyä jo miltei 37 vuotta. Juhlan aika on syksyllä. Taiteilijajuhla juhlistaa myös teatteria ja taidetta, siksi tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä, Rissanen sanoo.

—Kuninkaan puhe on hieno teatterielämys, ja kiinnostaa varmasti katsojiamme, jotka ovat seuranneet esimerkiksi kuninkaallisia ja muun muassa The Crown –sarjaa.

Kuninkaan puhe kertoo Iso-Britannian tulevasta kuninkaasta Yrjö VI:sta, jonka pitäisi pystyä toisen maailmansodan kynnyksellä kannustamaan kansanyhteisön alamaiset yhteiseen puolustusrintamaan. Vastassa on Adolf Hitler.

Kuninkaalla on kuitenkin yksi ongelma: hän ei tahdo saada sanaa suustaan.

—Näytelmä on koskettava kuvaus inhimillisyydestä ja kunkin voimavaroista kasvaa tehtäviensä mittaisekseen. Kuninkaan puhe pitää sisällään myös herkullista huumoria kuninkaan käydessä puheopettajansa oppituolilla. Yleisölle Kuninkaan puhe tuo myös upean aikakauden ja silmiä hivelevän puvustuksen näyttämölle.

Nimekäs työryhmä

David Seidlerin kirjoittama näytelmä perustuu tositapahtumiin. Se on tullut viime vuosina tunnetuksi myös Oscar-palkitusta elokuvaversiostaan.

Imatralla näytelmän ohjaajana vierailee pitkän linjan teatteriammattilainen kirjailija-ohjaaja Raija-Sinikka Rantala. Hän vastaa myös lavastussuunnittelusta.

Rantala on mittavalla urallaan johtanut mm. Helsingin ja Lahden kaupunginteattereita, ohjannut lukuisissa suomalaisissa teattereissa sekä myös Moskovassa, Luxembourgissa ja Afrikassa.

Päärooleissa nähdään Rissasen lisäksi Hanna Kaskela Elizabethina ja Kari Kinnari terapeutti Lionel Loguena. Elokuvista ja televisiostakin tuttu näyttelijä Lotta Lindroos vierailee Imatralla ensimmäistä kertaa ja esittää Loguen puolisoa Myrtleä sekä Wallis Simpsonia.

Ensi-ilta on Teatteri Imatran suurella näyttämöllä lauantaina 10.9.2022. Rissasen taiteilijauran juhlanäytös pidetään lauantaina 29. lokakuuta.

Näytelmän on suomentanut Aino Piirola. Haasteellisen pukusuunnittelun tekee Marja Liukkonen, valoista vastaa Jukka Parviainen, äänistä ja videosuunnittelusta Keijo Miettinen. Maskeerauksesta ja kampauksista huolehtii Satu Silventoinen.

Helppo Ero naurattaa loppuvuonna

Loppusyksyn komediana Teatteri Imatrassa nähdään Turun kaupunginteatterissa kantaesityksensä saanut komedia Helppo Ero.

Näytelmä kertoo eroterapeutti Mikasta, joka haluaa päästä eroon koko tämänhetkisestä elämästään. Poistolistalle joutuvat niin koti kuin yritys – ja ehkäpä myös parisuhde.

Ohjaajana vierailee helsinkiläinen, viime vuonna Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut teatteriohjaaja Joel Härkönen.

Teatterinjohtaja Rissanen iloitsee kahden hyvin erilaisen ohjaajan vierailuista syksyllä.

—Ohjaajakaksikko muodostaa kiintoisan kombinaation, toinen on pitkän uran tehnyt, ja toinen juuri valmistunut, uransa aloittava. Voimme tarjota yleisölle siis hienot ja erilaiset näkemykset kummassakin teoksessa.

Helppo Ero -näytelmän on käsikirjoittanut Satu Rasila. Lavalla nähdään Aki Honkatukia, Kari Kinnari, Marko Kurikka, Ulla-Maija Järnstedt ja Antti Laine.

Pukusuunnittelusta vastaa Marja Liukkonen, valosuunnittelusta Jukka Parviainen ja äänisuunnittelusta Keijo Miettinen.

Ensi-iltaa juhlitaan suurella näyttämöllä 22.10.

Spoonface Steinberg ja Koira nimeltään Kissa myös syksyn ohjelmistossa

Teatterin syksy käynnistyy Ulla-Maija Järnstedtin monologi Spoonface Steinbergilla. Monologin ensi-iltaa vietetään Teatteri Imatran Pikku Hiisi -lavalla lauantaina 27.8.

Myös lastennäytelmä Koira nimeltään Kissan näytökset jatkuvat syyskaudella. Näytelmän uusintaensi-ilta on Pikku Hiisi -lavalla perjantaina 16.9. Tuolloin Kissan roolissa nähdään Hanna Kaskela.

Lipunmyynti syksyn näytöksiin on käynnissä.

 

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Rissanen, p. 020 617 6645, timo.rissanen@imatra.fi

Muokattu 30.3. klo 10.51: Korjattu Teatterikorkeakoulu muotoon Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.